Video

Zi insorita la Cetatea Devei

Profitand de o duminica insorita intr-un weekend de inceput de aprilie, am dat o fuga pana la cetatea de la Deva, cetate pe langa care am trecut cu masina de nenumarate ori in drum spre alte destinatii si nu am reusit sa o vizitam de la renovare incoace. E adevarat ca am petrecut mai mult pe drum in masina decat la cetate efectiv dar a meritat pentru o plimbare scurta prin padure, soare caldut si niste ziduri ce ascund multa istorie si secrete. Cetatea a fost distrusa in secolul XIX de o puternica explozie a depozitului de munitie dar a fost restautrata in ultimii ani si credem cu tarie ca merita vizitata mai in tihna si pe indelete, nu cum am reusit noi de aceasta data pe fuga.

Plimbarea de aproximativ 30 de minute pana sus incepe la capatul unui sir lung de treptete de piatra, apoi te poarta pe o poteca amenajata prin vegetatie infloritoare abundenta la inceput de primavara, trece printr-un scurt tunel, de aproximativ 10 metri, primul traversat de Piticutul nostru, ca mai apoi sa faca ocolul conului vulcanic pe care se afla asezarea medievala.

Cetatea Devei si conul vulcanic pe care a fost cladita au pastrat o multime de secrete, care le-au adus o aura de legenda.

Una dintre ele este cea a tunelului care ar fi legat Cetatea Devei de Castelul Corvinilor, nesustinuta de documente.  Potrivit legendei, galeria, sapata in urma cu mai multe secole, ar fi pornit de sub una dintre incaperile castelului sau din apropierea monumentului (de pe Dealul Sanpetru – locul unei asezari preistorice) si ar fi fost indreptata spre Cetatea Devei, aflata la aproape 20 de kilometri de Hunedoara.  Intr-o varianta a povestii se spune ca tunelul a fost sapat de prizonierii turci si era folosit pentru deplasarea armatelor care aparau castelul si cetatea. Pana in prezent nu s-a descoperit, in urma cercetarilor arheologice intreprinse asupra incaperilor si salilor Castelului Corvinilor, urmele vreunui tunel, arata arheologii.

Plimbarea a fost placuta, cam in viteza si ramanem cu dorinta de a mai vizita cetatea mai pe indelete.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s