Video

La pas prin Graz

La Graz imi doream sa ajung inca din timpul facultatii, de prin 2003, cand orasul a fost declarat Capitala Culturala a Europei si s-au construit cateva cladiri emblematice cu ocazia acestui eveniment, insa drumurile m-au dus de fiecare data inspre alte destinatii austriece.

Incercand sa organizez excursia din Dolomiti am decis sa fragmentez traseul cat mai mult pentru a fi mai usor de parcurs cu micul excursionist, astfel, s-a ivit ocazia de a inghesui o noapte si in acest oras care sta de atatia ani pe lista la categoria nebifate.

Trebuie sa mentionez ca involuntar am ales destul de prost momentul pentru aceasta excursie de o zi dar asa s-a nimerit si nici nu mi-am pus problema pana nu am ajuns acolo. Intr-o zi de duminica si de 15 august. Cum nu se putea mai rau. In oras se desfasura un concurs Ironman, iar din acest motiv Parcul de sculptura la care vroiam neaparat sa ajungem era inchis pana la pranz, in oras multe zone erau restrictionate si nu te puteai plimba in voie, in plus aglomeratia era cam mare la fiecare colt. Fiind un triatlon care presupune 3 sporturi diferite si pe distante luuuungi, tot orasul era infasurat in panglici care deviau circulatia auto iar in centru pe cea pietonala. O adevarata distractie. Nu ca as avea ceva impotriva competitiilor sportive, doar ca ma enerveaza tare cand ceva imi sta ceva in cale dupa ce am organizat meticulos vizita pe la obiective si totul este planificat pana la ultima virgula.

Bun, dar sa nu ne mai plangem si sa ne bucuram de ce am vazut totusi. Baietii au fost incantati de concurs, au si ramas sa incurajeze concurentii pana eu am mai dat o tura doua prin cartier. Vlad a fost cam nedumerit de vacarmul din oras dar nu a dat semne ca l-ar deranja cu ceva, a fost chiar curios.

Am ajuns la extraterestrul prietenos, Muzeul de arta contemporana, ciudata constructie devenita simbolul modern al orasului, inghesuita intre cladirile din centrul vechi. Din pacate am reusit sa vizitam doar magazinul simpatic de la parter in cele cateva minute in care micutul mic a dormit linistit in carucior dar recunoastem ca ne-a placut mult si ne-am dori cu urmatoarea ocazie sa descoperim si expozitiile de arta de la etaj precum si panorama asupra orasului de la cafeneaua ultimului nivel.

Am reusit sa urcam cu funicularul pe Schlossberg, pe al carui platou se ridica vechiul simbol al orasului, turnul cu ceas, parte a fostei fortarete, de unde panorama asupra orasului este fabuloasa! Cu toate restrictiile datorate concursului, Graz, cel mai nordic oras renascentist din Europa, a reusit totusi sa ne impresioneze cu privelistile asupra centrului sau vechi inscris in lista patrimoniului cultural UNESCO.

Am trecut raul Mur peste podul si Insula Mur, o constructie extravaganta din otel, conceputa de artistul american Vito Acconci, care leaga cele doua maluri si serveste ca loc de repaos pentru o cafea sau diferite evenimente culturale care au loc in micutul amfiteatru al insulei.

Din cat am parcurs noi in jumatate de zi, mereu intorsi din drum sau deviati de concursul cu pricina, Graz pare un oras minunat care merita sa fie batut la pas, astfel ca va ramane pe lista oraselor de vizitat pana vom reusi sa-i descoperim secretele, cafenelele, minunatele cladiri medievale si ce mai are de oferit, la prima vedere, unul dintre cele mai frumoase orase din Austria.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s