
La Caciulata nu am ajuns din intamplare. Un loc uitat pe harta, da, probabil, dar un loc unde poti descoperi cateva obiective turistice unice si extrem de interesante.
Drumul pana aici nu este unul chiar lipsit de stres, insa autostrada pana la Sibiu reduce mult timpul de deplasare. Dupa Sibiu, 70 de km si un drum pe care il parcurgi la mila celui de sus, bara la bara, asfalt decapat, cu multe opriri pe langa santiere de drum.
Dar de ce sa mergi la Caciulata? Pai, citisem cu ceva timp in urma de un traseu pietonal amenajat intre Caciulata si Calimanesti care mi-a atras atentia, aleea de Cura Balneara sau Aleea Muncitorilor. Cu o lungime de putin peste 2km, traseul a fost realizat la inceputul sec XX de muncitorii care veneau pe jos la Caciulata la munca. Un traseu prin padure, transformat in promenada amenajata cu bancute, locuri de belvedere si un impunator pod metalic, rosu :), cu lanturi care trece peste o prapastie. Adica un traseu perfec de parcurs cu un Piticut dornic de explorat in minunatele culori tomnatice. Teoretic asta era planul, dar micutul nostru mic a dormit linistit in carucior pe tot parcursul traseului, in timp ce noi ne-am tras un pic sufletul si ne-am bucurat de sunetul frunzelor uscate de sub picioare si de frumusetea padurii in plina toamna.








Alt obiectiv interesant aflat inainte de intrarea in Caciulata, pe malul stang al Oltului, imediat dupa baraj, este Castrul Roman Arutela, un monument istoric datand din epoca romana, anul 138 DC, din vremea imparatului Hadrian, construit de un detasament de arcasi sirieni. Mi-a placut detaliul cu sirienii, in contextul actual, ca tot avem invazie de ei in Europa. Conform constatarilor arheologice, o revarsare neobisnuit de ampla a Oltului a distrus o parte a castrului determinand retragerea garnizoanei si parasirea asezarii la inceputul secolului III. Castrul a fost reconstruit insa nu exista nici un fel de parcare in zona sau vreun indicator care sa te directioneze catre ruine, doar un panou explicativ langa ruine. Este pacat deoarece daca treci in viteza pe drum ai toate sansele sa nici nu il zaresti.











Probabil cel mai popular si aglomerat loc din statiune este Manastirea Cozia, ctitorie a lui Mircea cel Batran, insa pe cand am ajuns noi, dupa-amiaza, locul era destul de liber. Nu am poposit mult, ne-am plimbat in jurul micutei bisericute, am facut cateva poze prin curte si la decoratiile interioare si am plecat spre hotel, Vlad nemaiavand rabdare si fiind cam obosit dupa drum.
Se cerea un somnic!












