Video

Vizita la Curtea de Arges, prima capitala a Tarii Romanesti

La Curtea de Arges am ajuns inainte de apus, grabindu-ne de la Vidraru, sa mai prindem o vizita la Manastire in ultimele raze ale soarelui. A fost o vizita scurta dar am zis sa revenim si in urmatoarea dimineata.

Manastirea Curtea de Arges este o bijuterie arhitecturala, transformata in timpul lui Carol I in necropola a familiei regale a Romaniei. Decorata minutios pe exterior si pictata pana in ultimul ungher la interior, este extrem de bine pastrata si intretinuta. Ne-a impresionat mult acest lacas de cult chiar daca nu suntem noi foarte bisericosi.

Inainte de inchidere, cand am ajuns noi, locul era linistit si cam gol dar diminetata cand ne-am intors, comerciantii de nimicuri isi instalau de zor tarabele pe trotuar iar balciul din fata intrarii era o caracteristica pe care ne-am fi dorit sa nu o vedem si nu avea nici o legatura cu eleganta constructiei de dupa gard.

Peste drum de incinta complexului se afla Fantana Mesterului Manole si un mic lac cu rate care l-a distrat teribil pe Piticut care a macait la ele pana s-au adunat toate sa ii raspunda.

Mai aveam doua obiective de bifat din vechea capitala, Biserica San Nicoara din varful unui deal, de langa Curtea Domneasca, care ne-a dezamagit fiind intr-o stare extrem de degradata fara nici un fel de actiuni de conservare, lasata in paragina si mizerie si Curtea Domneasca din plin centrul orasului. In incinta zidurilor se pastreaza micuta bisericuta bizantina cu picturile innegrite de fum de lumanare si cateva ruine de case domnesti.

Concluzia noastra dupa scurta incursiune in Curtea de Arges a fost ca avem istorie dar nu suntem in stare sa avem grija de ea. Hotelul in schimb la care am stat a fost ca o mica bula de civilizatie intr-un oras uitat in trecut, unde Vlad a mancat paste pe rupte, a facut ture cu masinuta prin holul hotelului si s-a imprietenit cu un mic tablou cu o girafa, fiind mare fan!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s