Video

Amintiri din alta viata, Moeraki boulders si o legenda misterioasa

Ce-i drept, am stat ceva timp periind pozele din Noua Zeelanda zilele trecute, dar sunt atat de multe si atat de frumoase. Iar majoritatea ne trezesc amintiri foarte dragi, cum este si cazul acestor pietre misterioase aruncate pe o plaja din sud vestul insulei de sud.

Vazusem aceste pietre/perle gigant cautand date despre locuri interesante de vizitar in Noua Zeelanda, deci eram cu temele facute de acasa si tineam mortis sa le vad.

Bolovanii Moeraki sunt niste formatiuni sferice neobisnuit de mari, care pot depasi in diametru si 4 metri, majoritatea avand intre 1, 2 metri diametru, care se intind de-a lungul plajei Koekohe de pe insula sudica, pe coasta Otago, din Noua Zeelanda.

Sunt protejati intr-o rezervatie stiintifica, insa, se pot vizita fara nici o restrictie si fara a plati vreo taxa de intrare pe plaja, ceea ce pentru o atractie de acest fel in tarisoara asta este o raritate, de aceea probabil, au si devenit o atractie turistica atat de populara.

Fiind la prima vedere niste ciudatenii, am sapat un pic ca sa le aflu povestea. Originea lor stiintifica este destul de simpla, acesti bolovani sunt concretiuni septariene de culoare cenusie care prin eroziunea costiera au fost exhumate din pamantul ce le inconjoara.  Concretiunile sunt corpuri tari care se formează in sedimente inainte de a deveni roci sedimentare, ceea ce ne confirma faptul ca s-au format in urma cu cel putin 60 de milioane de ani. Bolovani de acest gen se mai gasesc si pe alte plaje din insula, desi acestia par a fi cei mai populari, probabil si datorita legendei mistreioase care-i inconjoara.

Conform legendei locale Maori, acesti bolovani sunt ramasite din cosurile pline cu anghila, calabash si kumara spalate la mal de pe epava Araiteuru, o canoe (waka) uriasa care a fost adusa in Noua Zeelanda de vantul de nord est si transporta cativa sefi de trib importanti, dar care a naufragiat. Aceasta legenda descrie fundurile stancoase care se extind spre mare de la Shag Point, un popular punct de belvedere aflat mai la sud de plaja cu bolovanii, ca fiind carena pietrificata a epavei Araiteuru si un promontoriu stancos din apropiere ca fiind chiar corpul pietrificat al capitanului canoei; iar modelul reticular care apare pe unii dintre bolovani, conform legendei, ca fiind plasele de pescuit de pe canoe.

O legenda misterioasa si niste perle de piatra gigantice rasfirate pe o plaja de la capatul lumii au creat decorul perfect pentru o dupa-amiaza relaxanta in „tara norului lung si alb”.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s