
Desi atat de apropape de casa, este prima data cand ne oprim la Belgrad cu gandul sa vizitam cetatea. Auzisem ca e mare, ca ar fi frumoasa, dar realitatea este ca a intercut orice asteptare. Ruinele cetatii se intind pe o suprafata imensa, renovarile au pus frumos in valoare portile, turnurile si zidurile care au trecut testul timpului iar panorama care ti se deschide pe latura vestica, la confluenta raurilor care traverseaza orasul, este superba! Cetatea Belgradului este nucleul si cea mai veche sectiune a zonei urbane, in interiorul zidurilor sunt diferite atractii, pe langa cladirile propriu zise, au fost amenajate zone de expozitie, am trecut pe langa exponate militare, un mic magazin muzeu cu harti si corabii vechi, zone de joaca pentru copii si un parc cu dinozauri, un loc de mare interes pentru Vlad.







Accesul se face de pe toate laturile pe sub numeroase porti medievale, iar atunci cand intri in cetate ai impresia ca patrunzi intr-o lume veche de secole.
Cetatea Belgrad, in parcul Kalemegdan, construita deasupra confluentei a doua mari rauri, Sava si Dunarea, distrusa in repetate randuri in timpul asediilor si reconstruita dealungul a 16 secole, domina orasul.








Cel mai spatios parc din Belgrad, parcul Kalemegdan din incinta cetatii, a fost multe secole la rand un camp de lupta, unde celtii, romanii, turcii, bulgarii, ungurii au luptat pentru a cuceri Cetatea Belgradului, care inca sta, sfidand timpul si ascunde numeroase legende. Una dintre legend spune ca mormantul lui Attila Hunul, care a invadat si a devastat atat jumatatea vestica, cat si cea estica a Imperiului Roman in timpul secolului al V-lea s-ar afla la confluent raului Sava cu Dunarea, sub cetatea Belgradului. De altfel, in antichitate celebra fortareata trasa granita dintre poporul sarb si cel ungar.












Lasand la o parte incarcatura istorica a locului, care nu este de loc de neglijat, este o alegere perfecta pentru a petrece o zi relaxanta la terasa, la socializare, la plimbare si admirat privelisti fabuloase sau pentru apdatarea cunostintelor istorice, sunt destule panouri informative in acest scop, chiar si cu copii mici, cum este al nostru, sunt destule atractii care sa le consume energia, cetatea se invecineaza si cu parcul zoologic al orasului unde noi nu am ajuns, deoarece am pierdut destul de mult timp la geamul camerei de hotel cautand si numarand macaralele care se inaltau la orizont. Distractii de copiluti micuti 🙂


